dimecres, 9 de març del 2022

TALLER VARIETATS LOCALS

Dimarts dia 8 de març,  els alumnes de 2n de primària férem un taller organitzat per l'Associació de Varietats Locals de Mallorca. Poguérem conèixer de més a prop les varietats locals, el cicle de la llavor i la importància de la feina dels pagesos. Ens va agradar molt jugar amb el material de "La ludoteca de les Varietats Locals" per aprendre i saber més! Volem agrair a l'associació haver visitat la nostra escola! 

Ens han explicat que l’Associació de Varietats Locals (que enguany compleix 20 anys) és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir a partir de la proposta de pagesos, tècnics i estudiosos de les varietats pròpies de Mallorca. L’entitat treballa per a la recuperació de les varietats locals d’hortalissa, llegums, cereals i fruiters i, per tant, fomentar també el seu consum.


Durant la xerrada i després amb els jocs hem pogut veure que hi ha moltíssimes varietats de llegums, fruites i verdures i que és importantíssim recuperar i conèixer la riquesa de les nostres varietats. 




Només de varietats de tomàtigues n'hi ha moltíssimes! En coneixeu alguna? 

Sabríeu dir quines són aquestes plantes? Una pista, a la següent fotografia podreu trobar alguns dels seus fruits.

 I vosaltres sabríeu on té les llavors la pastanaga? I la carabassa? I la tomàtiga? 

Una de les curiositats que hem après és que hi ha un tipus de carabassa "La carabassa de fregall" que s'utilitza precisament com a fregall! 




També ens han explicat "El projecte de multiplicació de llavor d’hortalissa i llegum".


Fins fa unes dècades, fer-se les pròpies llavors per llavors sembrar, era una tasca comuna dins de la pagesia. En l'actualitat, cada vegada es dedica menys temps a aquesta feina, ja que no és senzilla, requereix un saber fer a més de conèixer el cultiu i el procés de producció de llavor. 

A continuació podeu veure una imatge del procés d'obtenció de les llavors:


Sabíeu que a Porreres també hi ha multiplicadors de llavors? Idò Agromart, Els planters de Ca na Justa o en Miquel Àngel Lobo Ruiz són alguns dels seus col·laboradors. 




Si voleu saber més coses de l'associació o hi voleu col·laborar podeu consultar la seva web: Web Associació de Varietats Locals de Mallorca

Des de l'escola els encoratjam a seguir amb la gran tasca que fan de recuperar les varietats més antigues que es cultivaven a Mallorca.


Establiments de venda de llavors de Porreres:

Associació de Varietats Locals C/ d’en Sala, 13
Cooperativa Agrícola de Porreres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada