El producte de proximitat, un valor afegit
Aquest trimestre, hem iniciat a ciències el projecte de "Aprenem fent: viure l'hort i les varietats locals". Durant aquest temps hem anat fent diferents activitats i sortides. Aquest projecte l'anam compaginant amb el de la màquina del temps on en aquest moment ens trobam immersos a l'edat mitjana.
Dia a dia anam aprenent moltíssimes curiositats sobre les plantes! Sabeu per què són tan importants les plantes? Idò sí per a moltes coses! Ens donen oxigen per respirar, ens donen aliments, en feim paper i fusta, ens permeten fer roba, se'n fan medicines, adornen les cases, en feim perfums...
Hem après quines parts té una planta i que podem classificar-les segons la seva tija amb herbes, arbusts o arbres.
Les hortalisses són herbes comestibles que es cultiven als horts. Hi ha hortalisses que sembram directament les llavors i altres que primer sembram el planter i després les trasplantam al lloc definitiu.
(Sembram la llavor)
(Sembram el planter)
Una de les coses més curioses que hem descobert és que de les hortalisses no sempre ens menjam la mateixa part. D'alguna d'elles ens menjam el fruit (com les tomàtigues), d'altres les arrels (com la pastanaga), la tija, la llavor, les fulles o la flor.
També hem après que algunes de les eines que utilitzam a l'hort són el càvec, l'aixada, la xapeta, els rampins o la senalla.
(Amb l'aixada feim solcs per sembrar cebes. Camp d'aprenentatge de Son Ferriol)
VISITAM EL MERCAT
Avui hem anat al mercat per comprar planter de carabassins "rossos" per sembrar-ho a l'escola. En Benet Murtó ens ha contat que els que compram són dels primers que podem trobar al mercat perquè feia massa fred per sembrar-los. Ens ha explicat com hem de regar-los, què necessiten per fer-se grans i quan els podrem collir.
També hem visitat diferents paradetes i hem pogut veure en directe el que hem anat estudiant aquests dies i demanar als venedors i venedores els dubtes que teníem. Hem classificat les hortalisses que hem vist segons la part que ens menjam (fruit, tija, arrel, flor o fulla).
Ens ha agradat molt veure tanta varietat de fruites i verdures! I és que el producte local té un altre color!
Quan hem arribat a l'escola hem preparat la terra, hem llevat les herbes adventícies (conegudes popularment com a males herbes) i hem sembrat el planter que hem comprat a plaça i ho hem regat.
HORT ECOLÒGIC, SOCIAL I EDUCATIU DE PORRERES
La setmana passada anàrem per primera vegada a l'hort ecològic social i educatiu de Porreres. Aquest hort és una iniciativa de les Bodegues Bàrbara Mesquida, l'Ajuntament i APAEMA (Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca).
Es tracta d'un tros de 30 m2, situat a la bodega Mesquida Mora on hi podem sembrar, fer el manteniment i visitar-ho segons l'horari que disposarem. Allà la monitora, na Maria Antònia, ens va explicar els objectius i funcionament, i ens va poder donar resposta a totes les preguntes que teníem preparades.
I quines plantes podem sembrar? És important saber què podem sembrar a cada moment de l'any i quines són les varietats de temporada. Per això na Maria Antònia d'APAEMA ens va mostrar el calendari de sembra i vàrem poder conèixer quan se sembren les plantes al llarg de l'any. També ens va donar a conèixer la diferència entre l'agricultura convencional i l'agricultura ecològica. Vàrem aprendre que a través de l'agricultura ecològica protegim el medi ambient, ja que es tracta d'aconseguir que les plantes creixin de la manera més natural possible.
Agafàrem una filera, llevàrem les plantes adventícies, remoguérem la terra i hi sembràrem xítxeros i faves. Després posàrem en marxa el sistema de regadiu i regàrem el nostre trosset de terra.
Per sembrar es necessita: aigua, sol, la claror del sol, terra fèrtil i, com se suposa, la llavor de la planta.
Aquest hortet entre altres coses, ens servirà per conèixer els processos de les plantes, per cuidar la natura, fer accessible aquest espai i compartir-lo amb tota l'escola.
ENDEVINALLES
A l'àrea de llengua catalana treballàrem l'endevinalla i aprofitàrem per demanar a casa endevinalles de plantes, hortalisses, flors...
Sabeu que hi ha plantes que no necessiten terra per viure? Idò sí! El clavell d'aire (Tillandsia), per exemple, és una planta aèria que no necessita terra per viure.
(Clavell d'aire)
Fa servir les seves arrels per enganxar-se a la superfície d'altres plantes tot i que no actua com a paràsit. Els nutrients i l'aigua que necessita la planta els agafa de l'aire (humitat, pluja, pols, fulles que cauen, insectes...), a través dels tricomes, uns petits pels que té a les fulles.
En duguérem una de casa i l'hem deixada al pati per veure com creix.
CAMP D'APRENENTATGE SANT FERRIOL
Just després de tornar de vacances partírem d'excursió al camp d'aprenentatge de Sant Ferriol. Allà a més de conèixer els animals de granja també vàrem aprendre les coses essencials que necessiten les plantes per viure. Vàrem descobrir que el 'compost' n'és molt important per a un bon funcionament de la planta.
(A l'hort, col·locàrem el compost a la terra i amb l'ajuda dels rampins mesclàrem ambdós components).
A continuació podeu veure l'entrada completa que férem del blog:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada